جمعه 5 خرداد 1391 - 16:25   صفحه اول  |  درباره تفاهم  |  گالري  |  دوستان خوب ما  | آرشيو اخبار  |   آرشيو صفحات اول  |  آرشیو صفحات  |  ارتباط با ما  


 

عشق و اراده و انگیزه در کار ؟ حلال مشکلات

(3739 كلمه مجموعاً در اين متن موجود است)
(1477 بار خوانده شده است)  صفحه مناسب براي چاپگر

عشق و اراده و انگیزه در کار ؟ حلال مشکلات

27/08/1385
كارآفرين نمونه سال 84 وقتي از صميميتش با پرسنل شركت حرف مي‌زند تصوير مديري پيش معرفي مي‌كند.
مهندس عرب باغي دانش آموخته رشته مكانيك سال هاي دور دانشكده فني و امروز در كسوت يك مدير عامل از تجربيات خود مي گويد .
تجاربي كه نكته ها دارد نهفته براي مديراني جوان كه تازه قدم در مسير پرپيچ و خم كار و تلاش نهاده اند . گفتگوي ما را با وي در ادامه مي خوانيد .
 شركت تراكتور سازي ايران به عنوان يكي از صد شركت برتر كشور در سال 84 انتخاب شد . به عنوان مديرعامل اين مجموعه بزرگ جايگاه كنوني شركت را نسبت به گذشته چگونه ارزيابي مي كنيد ؟
شركت تراكتورسازي ابتدا با مونتاژ تراكتور روماني در ايران ( قبل از انقلاب ) كار خود را آغاز كرد . بعد از انقلاب ، تراكتورهاي روماني كنار گذاشته و با كمپاني مس فرگوسن انگلستان قرارداد بسته شد تا با مونتاژ قطعات اين شركت ساليانه 3000 تا 4000 دستگاه تراكتور توليد و در ايران توزيع شود . اين روند تا سال 79 ادامه داشت تا بنده به عنوان مديرعامل وارد مجموعه شدم . با مشاهده شديد وابستگي به انگلستان در زمينه توليد قطعات بود كه تصميم گرفتيم روند رشد را افزايش دهيم ، بدين ترتيب با كمك قطعه سازان صنايع جانبي و استفاده از امكانات تراكتورسازي موفق شديم ساخت 96 درصد نوعي از تراكتور را با استفاده از توليدات داخلي فراهم آوريم . با اين اقدام وابستگي ما به خارج به زودي به صفر خواهد رسيد و با ايجاد خطوط مونتاژ در داخل توان افزايش توليد نيز در مجموعه بالا خواهد رفت تا جايي كه سال گذشته توليد ما به 25 هزار دستگاه رسيد و براي سال 87 نيز توليد 31 هزار دستگاه تراكتور را در برنامه شركت قرار داده ايم . از سويي سرمايه گذاري در كشورهاي مختلف خارجي همچون ونزوئلا ، سودان ، تاجيكستان ، و چند كشور آفريقايي نيز از ديگر برنامه هايي است كه در حال پيگيري آن هستيم .
بي شك انجام اين اقدامات نيازمند جذب نيروهاي جوان و متخصص است ما بدين منظور توانستيم با فراهم آوردن برخي تسهيلات براي افرادي كه حائز شرايط بازنشستگي بودند آنها را با رضايت كامل بازنشسته كرده و نيروهاي جوان تحصيلكرده را جايگزينشان كنيم ، تا جايي كه از سال 82 به بعد بيش از 2200 نفر جذب نيرو داشته ايم. نيروهايي پر كار و اهل تحقيق كه طي اين مدت سبب شده اند علاوه بر بالا رفتن ميزان توليد ، كيفيت محصولات نيز افزايش يابد . بدين ترتيب با رشد تراكتورسازي علاوه بر گسترش صنايع جانبي و ايجاد اشتغال ، كشاورزان نيز توانستند به
آرزوي ديرينه خود برسند چرا كه توانستيم ظرف اين 5 سال نزديك به 94 هزار دستگاه تراكتور به كشاورزان ايراني تحويل دهيم . اين مسأله سبب شده علاوه بر بهبود كيفي و كمي در توليد بسياري از محصولات كشاورزي نيز خودكفا شويم . ادامه سياست هاي ما همچون سال گذشته سرمايه گذاري در كشورهاي مختلف و توسعه صادرات خواهد بود . ضمن آنكه تلاش مي كنيم محصولات خود را با كيفيت برتر و قيمت رقابتي به بازار عرضه كنيم . اين موضوع سبب شده واردات تراكتور به كلي از بين برود چرا كه هيچ وارد كننده اي توان رقابت با ما را ندارد .
از سويي نيز ما مراكز تحقيقاتي و آموزشي خود را راه اندازي كرده ايم . بدين ترتيب كارگران قبل از شروع كار در كارخانه ، دوره اي آموزشي را سپري مي كنند . اين دوره آموزشي حتي براي مصرف كنندگان محصولات ما نيز برگزار مي شود تا آموزش هاي مربوط به نگهداري ، تعميرات و خدمات پس از فروش را به آنها منتقل مي كنيم . چرا كه معتقديم آموزش صحيح و به موقع مي تواند از بسياري از ضايعات جلوگيري كند . در رابطه با بحث R&D و تحقيقات نيز خوشبختانه با بكار گيري نيروهاي فني توانمند جوان و خوش فكر توانسته ايم موفقيت هايي را در اين حيطه كسب كنيم تا جايي كه امروز با ساماندهي تأمين قطعات هيچ گونه محدوديتي در زمينه توليد تراكتور نداريم . در هر صورت من معتقدم مملكت ما مملكتي وسيع و با امكانات بالاست اما به كارگيري اين امكانات مسأله بسيار مهمي است . متأسفانه عدم اطلاع رساني صحيح و به موقع و برخي معضلات موجود در كشور سبب شده هنوز نتوانيم از اين امكانات بالقوه به خوبي استفاده كنيم . به كار بستن اين امكانات علاوه بر داشتن اعتقاد راسخ نيازمند همت والا ، تفكر ، تدبير ، توانمندي ، و تجربه است . خوشبختانه به اعتقاد بنده تراكتورسازي توانسته از امكانات وسيعي كه سرمايه گذاري كلاني نيز برروي آن شده استفاده لازم را ببرد . اما باز هم معتقديم همچنان نيازمند كار بيشتري هستيم .
يكي از شعارهاي كليدي انقلاب دستيابي به استقلال در رابطه با مسائل اقتصادي و سياسي بود. اين استقلال زماني حاصل مي شود كه با مديريت صحيح ، منطقي ، علمي و به روز به سوي آينده گام برداريم . ما در حال حاضر شاهد وضعيت كشورهايي هستيم كه در بسياري از زمينه ها بعد از ما برنامه هاي توسعه را آغاز كرده‌اند در حالي كه نسبت به ما پيشرفت بسيار سريعي داشته اند . به همين خاطر ما نيز براي دستيابي به موفقيت بايد با ايجاد هماهنگي ها و انسجام لازم زمينه را براي بهره گيري از امكانات طبيعي كشور و نيروهاي توانمند و با تجربه فراهم آوريم . خوشبختانه يكي از مهمترين عواملي كه سبب كسب توفيقات فراوان در تراكتورسازي بوده توجه فراواني است كه به نيروهاي انساني داشته‌ايم . شعار « نيروهاي انساني سرمايه هاي ما هستند » از ديرباز در ميان مديران عامل شركت هاي مختلف دنيا مطرح بوده است اما ما سعي كرديم اين شعار را عملاً به كار بنديم چرا كه بكارگيري صحيح نيروها و توجه دقيق به مسائل انساني از مهمترين عواملي بود كه در اين بين مطرح مي شد . ما به خوبي به اهميت اين مسأله پي برديم تا جايي كه ارزش بخشيدن به اين نيروها به مرور زمان سبب شد آنها نيز شركت را از آن خود دانسته و تمام وقت، نيرو و فكر خود را در جهت پيشرفت شركت به كار بندند .
تمامي اين عوامل دست به دست يكديگر داد تا رشد تراكتور سازي را رقم بزند تا جايي كه در حال حاضر شركت به عنوان يك هولدينگ و با در اختيار داشتن 10 شركت اقماري توانسته با موفقيت بازار را به دست گيرد . ضمن آنكه طي سالهاي اخير فراتر از تراكتورسازي پروژه هاي مختلف ديگري را نيز آغاز كرده ايم . به عنوان مثال با همكاري كشور كره واحد بازيافت زباله و تبديل كمپوست و همچنين واحد توليد ماشين آلات آرد سازي را راه اندازي كرده ايم .
 در بين صحبت هايتان اشاره كرديد كه در حال حاضر توليد ساليانه شركت 25 هزار دستگاه است ضمن آنكه از سال گذشته تاكنون 50 ميليون دلار نيز صادرات داشته ايد . با اين وجود همچنان در صدد افزايش اين ميزان هستيد . براي نيل به چنين مقصودي تاكنون چه برنامه هايي را در پيش گرفته ايد ؟
به طور قطع يكي از سياستگذاري هاي ما براي دستيابي به اين هدف افزايش نيروي انساني تا حد نياز شركت ها خواهد بود . اما مهمتر از اين مسأله در پي آنيم تا امكانات بالقوه مملكت را به كار گيريم . در حال حاضر بسياري از قطعه سازان در عين حالي كه سرمايه گذاري بالايي كرده اند اما با ظرفيت هاي پاييني كار مي كنند . بدين ترتيب ما از طريق بستن قرارداد با اين افراد مرحله ساخت قطعات را به آنها سپرده و سپس در داخل مجموعه تراكتور سازي فرآيند مونتاژ اين قطعات را انجام مي دهيم. تا جايي كه در حال حاضر – علاوه بر تبريز- بسياري از استان هاي صنعتي كشور نيز قطعات مورد نياز ما را تأمين مي كنند . ما سعي كرده ايم از امكانات ديگران استفاده كنيم . اين راهي است كه در بسياري از شركت هاي بزرگ كشورهاي غربي استفاده مي شود . بسياري از اين شركت ها خودشان چندان سرمايه گذاري نكرده اند بلكه تنها با برنامه ريزي ها و سياست هاي درست توانسته اند از امكانات ديگران بهره گيري كرده و توليد خود را تقويت كنند و متأسفانه در ايران ميزان موفقيت هر كارخانه با مساحت آن سنجيده مي شود در حاليكه براي ارزيابي يك كارخانه مهمترين مسأله توجه به ورودي و خروجي هاي آن است . اگر توليدات يك كارخانه مطلوب نباشد اين بدان معناست كه سرمايه گذاري هاي اوليه نيز به هدر رفته است در هر صورت به كارگيري نيروهاي متخصص و با تدبير مسأله بسيار مهمي است . چرا كه با استفاده از اين توان بالا به سادگي مي توان افزايش توليد داخلي را رقم زد .
به اعتقاد بنده در وضعيت كنوني كشور مدير موفق كسي است كه بدون هيچ توجهي به حركت عقربه هاي ساعت و رقم ثبت شده در فيش حقوقي خود مديريت كند . يك مدير خوب براي كسب موفقيت بايد از بسياري خواسته هاي خود بگذرد و با ايجاد اعتماد متقابل و فراهم آوردن جوي صميمي و سالم مديريت كند .
به عنوان مثال نمونه در حال حاضر چرخ تراكتورسازي با بيش از 85000 نفر كارگر به گردش در مي آيد . براي تأمين زندگي اين افراد ما به عنوان مدير مجموعه بايد بيش از تمامي پرسنل كار ، فكر ، برنامه ريزي ، و سياستگذاري كنيم ، تا آنها بتوانند در محيطي امن و آرام كار كرده و زندگي راحتي داشته باشند . بدين منظور در حال حاضر در كارخانه علاوه بر ارتقاي مسائل معيشتي كارگران سعي كرده ايم ميزان سوانح را از طريق به كاربستن مسائل ايمني كاهش دهيم .
موضوع ديگري كه بنده به شدت به آن معتقدم مسأله جانشين پروري است . به كارگيري نيروهاي جوان و خلاق بي شك نيازمند برنامه ريزي است چرا كه اين افراد بايد ابتدا از مشاوره مديران با تجربه بهره مند شوند .
بدين ترتيب با درآميختن تدبير ، انديشه و تجربيات سودمند گذشته يك فرد مي تواند به سادگي پلكان ترقي را طي كند . ضمن آنكه ما نيز بايد فضا را براي اين افراد مهيا كنيم و با دادن اختيارات اعتماد به نفس آنها را بالا ببريم . متأسفانه در برخي موارد به اين توانمندي ها بهايي داده نمي شود در حاليكه اين افراد مولد سرمايه هاي مادي و معنوي كشورند بنابراين به منظور اجراي چنين برنامه هايي بايد با تدبير و سياست عمل كرد .
به طور كلي كار در زمينه مسائل اقتصادي نيازمند برنامه ريزي و سياستگزاري هاي اصولي است بدين ترتيب دستيابي به جايگاه ويژه در صنايع دنيا به سادگي امكان پذير خواهد بود . توفيقاتي كه تاكنون در تراكتور سازي كسب شده بسياري از شركت هاي بزرگ تراكتور سازي دنيا را به تعجب واداشته است چرا كه ما ظرف چهار- پنج سال توانسته ايم توليد شركت را تا 10 برابر افزايش داده و ميزان فروش را به بيش از 20 برابر برسانيم . تمامي اين اتفاقات در سايه برنامه ريزي هاي اصولي شكل گرفته است كه مديريت و پرسنل ما در چهارچوب آن حركت مي كنند . ادامه اين روند سبب مي شود هر روز شاهد توسعه و پيشرفت بيشتر مجموعه باشيم .
 به گذشته ها برگرديم گفتيد كار را از ذوب آهن شروع كرديد. لطفاً كمي از تجربه اولين كار بگوييد . اينكه چطور شروع كرديد و با چه مشكلاتي در ابتداي كار مواجه بوديد ؟
بنده سال 50 در بخش مونتاژ كنورتور يعني فولاد سازي مشغول به كار شده و با گذشت 6 ماه به عنوان مهندس ارشد مسووليت بيش از 2000 نفر پرسنل را بر عهده گرفتم . زمانبندي فشرده و دشواري كار مونتاژ طي آن سال ها ما را با مشكلات بسياري مواجه نموده بود چرا كه ظرف 3 سال بايد ذوب آهن افتتاح مي شد . خوشبختانه با تلاش تمامي اعضاي شركت كارها به موقع انجام شد و پروژه مورد بهره برداري قرار گرفت . آنچه مي خواهم اشاره كنم اين است كه كارهاي اجرايي هميشه با مشكلات توأم اند و حل اين دشواري ها درست همان وظيفه سنگيني است كه بر دوش مسوولان و مديران يك مجموعه گذاشته مي شود .
 چگونه با اين مشكلات مواجهه شديد ؟
اگر عشق ، اراده و انگيزه وجود داشته باشد قطعاً تمامي مشكلات نيز از پيش پاي فرد برداشته مي شود . در چنين شرايطي خستگي معنايي نخواهد داشت . بسياري عوامل زمينه ساز ايجاد اين انگيزه ها هستند . در حال حاضر در برخي از حوزه هاي اقتصادي كشور كه ميزان بهره وري پاييني دارند مديران بايد عارضه يابي كرده ، علت ها را دريابند و به ايجاد انگيزه بپردازند با بالا رفتن انگيزه نيروها قطعاً بهره وري نيز بالا مي رود . ضمن آنكه كمرنگ كردن حاشيه ها و تشويق و ترغيب پرسنل نيز مي تواند به اين امر كمك كند . ما طي آن سالها شايد اشتباهات بسياري را مرتكب شديم اما از تك تك اين اشتباهات درس گرفتيم و از تجربيات ديگران بهره برديم تا جايي كه به جرأت مي توانم بگويم بسياري از صنايع كشور را امروز مديران سال هاي دور ذوب آهن اداره مي كنند .
مديران فعلي كشور سرمايه هاي اين مرز و بومند ...
بنابراين بايد از اين سرمايه‌ها به بهترين نحو ممكن استفاده كرد توجه به اين مسائل بطور قطع به بهبود وضعيت اقتصاد و صنعت كشور كمك بسياري خواهد نمود. تجربه بخوبي ثابت كرده مديران ديكته‌اي - كه ارتباط ضعيفي با زيرمجموعه خود دارند- نمي‌توانند نقشي موثر در صنعت كشور ايفا نمايند. بنابراين در انتخاب مديران بايد به اين مسائل توجه كافي داشته باشيم تكنولوژي هر روز با سرعتي بيش از گذشته به پيش مي‌رود و اگر ما خودمان را به اين قافله جهاني نرسانيم بي‌شك حرفي براي گفتن نخواهيم داشت.
طبق آنچه گفتيد مديريت را از سال‌ها پيش يعني از همان ذوب آهن با 2000 نفر پرسنل آغاز كرده‌ايد. امروز با گذشته بيش از 35 سال از آن تجربه فكر مي‌كنيد‌چه تفاوتي در شيوه مديريت‌تان ايجاد شده؟‌
شرايط، زمان و مكان تفاوت بسياري را در نحوه مديريت من ايجاد كرده است اما در مجموعه بنده از همان ابتدا به مسائل نيروهاي انساني توجه بسياري داشته‌ام تا جايي كه شخصيت كارگر، مسائل معيشتي و مشكلات او هميشه برايم مطرح بوده است.
به اعتقاد بنده امروز دوره مديريت‌هاي ديكتاتور‌مآبانه به پايان رسيده، البته اين مساله به هيچ عنوان مغاير با ديسپيلن، نظم و نظام در مجموعه نيست. اما مديريتي كه بتواند با رعايت اين مساله نيروهاي خود را همچون فرزندانش پدرانه اداره كند بهترين شيوه مديريت را اعمال كرده است. من تا به امروز تجارب مديريتي مختلفي داشته‌ام حتي زماني با 13 هزار نفر پرسنل كار مي‌كرد. در تمامي اين موارد تلاشم بر اين بوده كه بر اساس چنين روشي عمل كنم.
ضمن اينكه طي اين سال‌ها سعي كرده‌ام از تجارب مديريت‌هاي كلان شركت‌هاي بزرگ دنيا نيز استفاده كنم. ما در كشورمان مديران موفق بسياري داريم اما متاسفانه هميشه آنچه در دانشگاه‌ها به عنوان الگو مطرح مي‌شود عملكرد مديران شركت‌هاي مختلف غربي است. در حالي كه هيچ‌گاه روند كار مديران داخلي- مديراني كه خود را براي دستيابي به استقلال اقتصادي و پيشرفت و توسعه كشور وقف كرده‌اند- مورد توجه قرار نگرفته‌به عنوان مثال بارها پيش آمده كه مديران صنايع برخي كشورهاي خارجي بعد از بازديد كارخانه از افزايش يكباره ميزان توليدات تراكتورسازي به شگفت آمده‌اند اين در حالي است كه تا به حال هيچ يك از دانشگاه هاي داخلي ما در رابطه با جهش يكباره آمار و ارقام توليدات و صادرات شركتي سوالي مطرح نكرده‌است. به اعتقاد بنده تجزيه و تحليل اين تغييرات بر عهده جامعه‌شناسان يا روانشناسان ما است. در تمامي دنيا به نحوي سعي شده اين موفقيت‌ها مطرح شود اما متاسفانه ما از اين بابت هنوز هم با مشكلاتي مواجهيم.
مساله‌‌اي كه عنوان كرديد بيشتر به بحث ارتباط صنعت و دانشگاه مربوط مي‌شود كه طي سال‌هاي اخير در كشور سعي شده به نحوي دنبال شود ولي همچنان ضعيف است. دانشگاهيان معمولا مشكل را به گردن صنعتگران مي‌اندازند و صنعتگران نيز بالعكس عمل مي‌كنند شما به عنوان يك صنعتگر چقدر سعي كرده‌ايد اين رابطه را با دانشگاه برقرار كنيد؟
بنده سال‌ها به عنوان مديركل صنايع در وزارتخانه مشغول به كار بودم. طي اين سال‌ها تلاش بسياري به منظور برقراري ارتباطي صحيح بين دو مقوله صنعت و دانشگاه صورت گرفت اما بطوركلي دانشگاه تفكر خاص خود را دارد و صنعت ‌تفكري ديگرگونه به اعتقاد من اين ارتباط زماني برقرار مي‌شود ك اين دو قشر نسبت به يكديگر احساس نياز داشته باشند. متاسفانه تاكنون اين نياز احساس نشده و به همين خاطر درك متقابلي نيز پديد نيامده است. خلاقيت، نوآوري، پيشرفت، توسعه و كيفيت عناصري است كه در دانشگاه يافت مي‌شود. بنابراين صنعتگر بايد براي دستيابي به اين آيتم‌ها از مشاورت دانشگاه بهره گيرد. ضمن اينكه دانشگاهيان نيز بايد تفكر خود را نسبت به صنعت عوض كنند چرا كه آرمان اصلي هر دانشگاهي و صنعتگري در سربلندي عزت كشور خلاصه مي‌شود. ما بدين منظور برنامه‌هاي ديگري نيز داشته‌ايم به عنوان مثال سه سال پيش به پيشنهاد بنده در تبريز طرحي مطرح شد و در پي آن مكاني با عنوان خانه صنعت و دانشگاه با حمايت استانداران آذربايحان شرقي شكل گرفت. ما هر هفته يك بار از اين طريق جلساتي با دانشگاهيان و صنعتگران برگزار مي‌كنيم تا بدين ترتيب مشكلات صنعت و دانشگاه را مطرح كرده و تا حد ممكن بر طرف كنيم. عليرغم زحماتي كه طي اين سه سال به منظور هرچه پر‌رنگ‌تر شدن اين همكاري‌ها كشيده شده اما هنوز هم به نتايج قابل قبولي در اين رابطه دست پيدا نكرده‌ايم. در حال حاضر بسياري از اساتيد ما در عين حال كه تسلط كافي نسبت به دروس تئوري دارند اما با كارخانه كاملا بيگانه‌اند برعكس اين قضيه نيز صحت دارد فرد بهترين صعنتگر است اما تئوري‌هاي صنعت را نمي داند اگر ما بتوانيم اين علم و عمل را با يكديگر ممزوج كنيم قطعا پيشرفت نيز به سرعت اتفاق خواهد افتاد.
برگزاري دوره‌هاي آموزشي و كارآموزي و فراهم آوردن امكان بازديد 4800 دانشجو و دانش‌آموز از كارخانه طي يك سال گذدشته عملكرد ديگر تراكتورسازي بوده است. ضمن اينكه ما در حال حاضر نماينده دانشگاه علمي- كاربردي در استان هستيم و مدرك دانشگاهي مي دهيم اما با اين وجود بنده هنوز هم معتقدم راه بسياري باقي مانده ا ست. اين پيوند ايجاد شده اما هنوز به رشدي قابل قبول نرسيده است.
سال 84 تراكتورسازي به عنوان يكي از 100 شركت برتر كشور انتخاب شد بي‌شك در راس هرم هر شركت موفقي مديري موفق نشسته كه اداره امور را در دست دارد. با توجه به اين مساله تا چه حد خود را موفق دانسته و دليل اين موفقيت را چه مي دانيد؟
تحصيلات، خلاقيت، دانش و يا . . . . .
به اعتقاد بنده دستيابي به موفقيت نيازمند تمامي مواردي است كه به آن اشاره كرديد اما با اين وجود بنده معتقدم يك مدير بدون تسلط در زمينه تخصصي كار خود نمي‌تواند فرد موفقي باشد او بايد شجاعت ريسك‌پذيري در تصميم‌گيري‌ها را داشته باشد و در مواقع حساس با تدبير و به موقع تصميم‌‌گيري كند. يك مدير بايد با بكارگيري سيستم اطلاع‌رساني صحيح، ارتباطي تنگاتنگ و صميمي با پرسنل مجموعه برقرار كرده و با مسائل درون سازماني بيگانه نباشد و اگر روزي احساس كرد روحيه بالاي خود را از دست داده نبايد حتي ذره‌اي ترديد براي سپردن پست مديريت به ديگري به خود راه دهد. ضمن اينكه مديريت امري ذاتي است. ما افراد بسياري داريم كه دانش خوبي دارند اما در حيطه مديريتي ضعيف عمل مي‌كنند. بنابراين يك مدير بايد علاوه بر آشنايي با علم مديريت به مباحث آن تسلط داشته تا بتواند دانسته‌هاي خود را به كار بسته و اجرايي كند.
تاكنون براي سنجش ميزان موفقيت يك مدير پارامترهاي مختلفي در نظر گرفته شده اما در هر صورت كارنامه هر مديري نشانگر عملكرد او در زمينه‌هاي مختلف است. اگر نتيجه حاصله در اين كارنامه مثبت باشد قطعا مديريت اين فرد موفق بوده است. خوشبختانه بنده توانسته‌ام تا حدودي اين شعارها را در شيوه مديريت خويش به كار گيرم به عنوان مثال هميشه معتقدم مديران و معاونان ذيربط بايد عملكرد قوي‌تر از خود من داشته باشند. بدين ترتيب همواره جانشيناني لايق در مجموعه حضور خواهند داشت. به همين خاطر تمامي معاونان و مديران مياني شركت را در كارها دخالت مي‌دهم تا مديريت شركت حالت تك‌بعدي پيدا نكند. ضمن اينكه معتقدم اين صميميت و علاقه حاكم بر مجموعه سبب مي‌شود تمامي پرسنل كار خود را به بهترين نحو ممكن انجام دهند در حالي كه متاسفانه بسياري از مديران ما چنين تفكري ندارند.
در بين صحبت‌هايتان به اين مساله اشاره كرديد كه مدير بايد فردي ريسك‌پذير باشد و اين ريسك‌پذيري يكي از شاخصه‌هاي كارآفريني است. با توجه به اينكه اكثريت افراد معتقدند امكان ريسك‌پذيري در بخش دولتي بسيار پايين‌تر از بخش خصوصي است و شما در مجموعه تراكتورسازي چگونه توانستيد اين ريسك‌پذيري در مديريت را تجربه كنيد؟‌
در حال حاضر سهام دولتي تراكتورسازي كمتر از 51 درصد است. اما بطوركلي بافت مجموعه بافتي دولتي است. بنابراين بايد حركت خود را طوري تنظيم كنيم كه منافع سهامداران ودولت بطور موازي تامين گردد اما از سويي نيز براي اين منظور بايد اهداف خود را در چارچوب ضوابطي از پيش تعيين شده دنبال كنيم. بسياري از مديران از اين ضوابط و مقررات شكوه مي كنند.در حالي كه بنده به عنوان شخصي كه مدتي به نمايندگي مردم در مجلس حضور داشته‌ام معتقدم قوانين موجود به هيچ عنوان براي بستن دست مديران تصويب نشده بنابراين يك مدير با درايت به‌خوبي مي‌تواند از نقاط مثبت اين قوانين استفاده كرده و روند كاري خود را بهبود بخشد. ممكن است يك مدير در بسياري موارد مورد بازخواست واقع شود اما اگر درست كار كرده باشد پاسخ آن بازخواست‌ها را نيز خواهد داد. تمامي اين مسائل واقعيت‌هايي است كه چاره‌يي جز پذيرش آنها نداريم . در هر حال زماني كه فرد مسووليتي را پذيرفت بايد بسياري از مسائل جانبي و حاشيه‌اي را نيز براي خود حل كند.
در نشريه داخلي تراكتورسازي مطلبي چاپ شده بود مبني بر اينكه سال 85 واردات قطعات نداريد. با توجه به اينكه در گذشته قسمت عمده كار تراكتورسازي مونتاژ قطعات بوده امروز چگونه توانسته‌ايد به اين موفقيت دست پيدا كنيد؟
همانطور كه اشاره كرديد ما در تراكتورسازي سال‌ها قطعات ساخته شده در كشورهايي همچون انگلستان و تركيه را مونتاژ مي‌كرديم اما بالاخره به اين نتيجه رسيديم كه خود بايد وارد ميدان عمل شويم بنابراين با ايجاد فضاي مناسب كار براي كارگران و قطعه‌سازان موفق شديم درتوليد اين قطعات خودكفا شويم. ضمن اينكه واردات هميشه مساله نگران‌كننده‌يي نيست به شرطي كه يك كالاي واسطه‌يي را وارد كرده و تبديل كنيم و پس از ايجاد ارزش افزوده در كشورآن كالا را صادر نماييم. اين روندي بود كه در برخي كشورها همچون تركيه در پيش گرفته شد و علاوه بر ايجاد زمينه كار براي شهروندان رشد اقتصادي اين كشور را نيز رقم زد.
منبع : كارآفرينان امير كبير


 


تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه تفاهم می باشد. استفاده از مطالب سایت فقط با ذکر منبع مجاز است

Powered by Parsis Co.